Jelitówka to potoczna nazwa nieżytu żołądkowo-jelitowego, który bywa nazywany także grypą żołądkową. Jest to choroba sezonowa, typowa dla jesieni i zimy. Chorują na nią osoby w każdym wieku, w tym także dzieci. Sprawdźmy na czym polega ta choroba oraz jak możemy szybko się z nią uporać.
Czym jest jelitówka i jak sie objawia?
Jelitówka to nic innego jak wirusowe zapalenie układu pokrmowego. Za wystąpienie zakażenia u dzieci najczęściej odpowiedzialne są rotawirusy natomiast w przypadku dorosłych pacjentów są to norowirusy. Wirus żołądkowy przenoszony jest drogą pokarmową i kropelkową. Warto więc podkreślić, że jelitówka łatwo się rozprzestrzenia, wystarczy bliski kontakt z osobą chorą. Dobrym sposobem na uniknęcie zakażenia jest dokładna higiena rąk.
Jeśli chodzi o objawy jelitówki to za najbardziej charakterystyczne uważa się: wymioty, nudności, biegunkę, ból brzucha, osłabienie organizmu i gorączka.
Jak leczyć jelitówkę?
Grypa może być wywołana zarówno przez wirusy jak i przez bakterie. Jelitówka sama w sobie nie jest chorobą inwazyjną i nie wymaga pobytu w szpitalu. Nieco groźniejsza może być dla małych dzieci i kobiet w ciąży, gdyż występuje tu ryzyko odwodnienia. Niestety grypa żołądkowa zwykle pojawia się nagle a jej trudny przebieg uniemożliwa normalne funkcjonowanie, w tym chodzenie do pracy. Oprócz wyżej wymienionych objawów chorzy miewają dreszcze, osłabienie i brak apetytu. Lecznie grypy żołądkowej sprowadza się przede wszystkim do łagodzenia jej objawów. Lekarze zalecają zwykle leki przecigorączkowe, leki na biegunkę oraz przyjmowanie elektrolitów, by zapobiegać odwodnieniu organizmu. W czasie choroby należy pić dużo niegazowanej wody. Niekiedy konieczne jest zastosowanie leków hamujących wymioty, które dostępne są na receptę. Jeśli ktoś chce zastosować leczenie naturalne, to może sięgnąć po takie zioła jak: szałwia, rumianek, pokrzywa i mięta. Bardzo ważne jest aby osoba chora dużo wypoczywała i pozostawała w domu. Należy ograniczyć kontakty społeczne, by nie zarażać swoich bliskich. W czasie choroby należy jeść potrawy lekkostrawne, takie jak kleiki z ryżu, banany czy biszkopty. Grypa żołądkowa najczęściej trwa 3-4 dni, choć zdarza się, że chory zmaga się z nią nawet 10 dni. Jest to sprawa indywidualna i należy wykazać cierpliwość, bo organizm musi sam poradzić sobie z zakażeniem.
Nie można też zapominać o profilaktyce w postaci szczepień przeciwko grypie. Obecnie tylko 4% populacji korzysta z takich szczepień.