Problemy z pamięcią kojarzą się przede wszystkim z wiekiem podeszłym. Badania pokazują jednak, że obecnie coraz więcej osób, również tych w młodym wieku, narzeka na kondycję swojej pamięci. Dobra kondycja mózgu to rzecz kluczowa dla prawidłowego funkcjonowania w codzienności. Przyjrzyjmy się więc kilku produktom dietetycznym, które mają istotny wpływ na naszą pamięć.
Produkty, które mogą zwiększyć ryzyko zapadnięcia na demencję
Nie od dziś wiadomo, że dieta ma znaczący wpływ na kondycję ciała oraz mózgu. Nie wszyscy jednak wiedzą, że jest cały szereg produktów niepolecanych do spożywania, gdyż pogarszają one funkcje pamięciowe. Można tutaj wymienić chociażby serek topiony oraz masło, które zawierają duże ilości tłuszczów nasyconych, które są szkodliwe dla pamięci ale także i dla układu sercowo-naczyniowego. Niepolecane do codziennego spożywania są słone przekąski takie jak chipsy oraz zupki chińskie. Lekarze podkreślają także, by dbać o zdrowy sen, bo po źle przespanej nocy dużo częściej sięga się po różne niezdrowe przekąski. Warto zauważyć także, że dla mózgu dobre zwykle te same produkty, które wspomagają prawidłową pracę serca. Wśród produktów niewskazanych należy wymienić także słodycze, napoje gazowane i białe pieczywo.
Pewne kontrowersje powstały wokół zasadności spożywania ryb. Z jednej strony są one bardzo polecane bo, zawierają zdrowe tłuszcze i dużą ilość białka. Problem jednak w tym, że ryby kumulują w sobie metale ciężkie, takie jak rtęć, z powietrza i wody. Mimo tego specjaliści od żywienia zalecają, by raz w tygodniu spożywać ryby, gdyż korzyści prozdrowotne zdecydowanie przewyższają ewentualne ryzyko związane z zawartością szkodliwych substancji.
Jak mięso wpływa na pamięć?
W ostatnich latach wiele badań potwierdziło, że mięso przetworzone może mieć działanie rakotwórcze. Mięso ma także niekorzystne działanie przyczyniające się do rozwoju choroby alzheimera. Dzieje się tak dlatego, że żelazo z mięsa odkłada się w części mózgu, która jest uszkodzona w początkowym etapie choroby. Nie zaleca się więc spożywania dużych ilości mięsa, zwłaszcza czerwonego.
Na co jeszcze trzeba uważać chcąc chronić swoją pamięć?
Dietetycy uczulają także na to, by walczyć z nawykiem odgrzewania dań. Polacy robią to stosunkowo często i dotyczy to przede wszystkim dań skrobiowych oraz mięsnych. Jeśli zaś chodzi o produkty polecane, które wspierają dobrą pamięć to wymienia się tu przede wszystkim: duże ilości warzyw, owoce jagodowe, orzechy i rośliny strączkowe. Aby wspomóc kondycję mózgu warto dostarczać w diecie także magnez. Znajduje się on przede wszystkim w pestkach dyni, szpinaku, w mleku sojowym, kaszy gryczanej i w gorzkiej czekoladzie.
O dobrą pamięć warto dbać odpowiednio wcześnie, gdy jesteśmy jeszcze młodzi. Dobrze sprawdza się odpowiednia dieta, zdrowe nawyki, regularny sen a także pilnowanie tego, by umysł stale był aktywny. Osoby, które dbają o swój rozwój osobisty przy okazji mogą więc zadbać także o pamięć.